BVSC

BVSC TÖRTÉNETE

1911 tavaszán a VIII. ker., Kerepesi út 5. sz. alatt lévő ún. nyolc ház udvarán Király Géza kezdeményezésére megalakult a Budapesti Vasutas Sport Club. Dresszük: fehér alapon a nyaki rész és a mandzsetta piros volt, a mellen nagy, piros szárnyas kerék. Első klubhelyiségük, illetve irodájuk funkcióját a Keleti pu. indulási oldalán, az első emeleten egy kis helyiség töltötte be. Az alapítók többsége olyan vasutasok voltak, akik korábban más, nem vasutas sportegyesületekben tevékenykedtek, a klubtagok viszont a budapesti pályaudvarok alkalmazottai sorából kerültek ki. Alig három év telt el a BVSC megalakulása után, amikor kitört az első világháború, amely lehetetlenné tette a fiatal klub működését. A játékosok és vezetők közül sokan nem tértek vissza az értelmetlen vérengzésből. Így évekbe telt, míg a klub újra talpra tudott állni. 1921-ben hívták össze az első közgyűlést, ekkor választottak új vezetőséget, a klub új elnöke Csordás István üzemigazgató-helyettes lett. Az új vezetőségre hárult az a feladat, hogy a Budapesti Vasutas Sport Clubot újjáélessze és a sportolási lehetőséget biztosítson a fővárosi pályaudvarok sportszerető vasutasainak.

Mint ismeretes az ötvenes évek elején a sportmozgalmat átszervezték. A SZOT elnöksége és az OTSB közös határozata értelmében 1954 végén “sportházasság” jött létre a közlekedési tárcához tartozó három fővárosi egyesület, a Bp. Lokomotív, az Előre és a Postás között. A három egyesületből létrehozott Bp. Törekvés mind a szakosztályok, mind pedig a sportolók számát tekintve az ország egyik legnagyobb egyesülete lett. Az maradt másfél évvel később is, amikor újból felvette a régi nevét. A Budapesti Vasutas Sport Club 18 szakosztállyal működött tovább dr. Gámán József elnökletével.

Az egyesület a magyar egyetemes sporttörténelemben kiemelt helyet foglalt el mindig is, 1969. évi rangsorolás alapján bekerült a tíz legelismertebb, legeredményesebb egyesület közé. Néhány szakosztálya – vívó, úszó, birkózó, asztalitenisz- révén országos, világhírnevet is kivívott magának. A jubileumi évben (1971) készült statisztika szerint az egyesületnek 13 szakosztálya- asztalitenisz, atlétika, birkózó, jégkorong, kerékpár, kézilabda, labdarugó, műugró, röplabda, tenisz, úszó, vívó és vízilabda -, valamint sportiskolája működött. A szakosztályokban foglalkoztatottak száma: 1523 fő (sportiskolásokkal), ebből 57 – közülük 14 főfoglalkozású- edző volt.

A sportegyesületek működését a rendszerváltás előtt az állam és a fenntartók (gyárak, vállalatok, intézmények, szakszervezetek, honvédség, stb.) biztosították. 1989 után az állam kivonult a sportból, a fenntartók anyagi támogatása jelentősen csökkent, vagy megszűnt. Az egyesületek tevékenységük biztosításához saját maguk kezdtek támogatókat, szponzorokat keresni. A BVSC működését az állam, a MÁV és a Vasutas Szakszervezet közösen biztosította. Az állam és a szakszervezet támogatása fokozatosan megszűnt, a MÁV gazdasági helyzetének romlása miatt egyre kevesebbet tudott fordítani a sportra, és napjainkban már a mindennapos tevékenység is komoly nehézséget okoz. 2008-ban Zugló önkormányzata jelentős támogatással segítette az egyesületet. Részben ennek következtében 2008 végén az egyesület felvette a BVSC-Zugló nevet. Az egyesület szakosztályai önállóan próbálnak támogatókat szerezni, és az együttműködés megkötése után a szponzor neve megjelenik a szakosztály nevében, a sportruházaton, a létesítmények reklámtábláin. Ezek a szakosztálynevek olvashatók a következő táblázatban. A gazdasági nehézségek vezettek egyes szakosztályok megszűnéséig. Az atlétikai szakosztályból 1990-ben a dobók és az ugrók másik egyesületbe távoztak, a futók viszont találtak támogatót és új néven még 14 évig szállították az eredményeket. 2004-ben azonban végleg megszűnt az atléták versenysportja és csak a szabadidősportra összpontosítanak. A női röplabda csapat a 2001/02-es bajnokságban szerepelt utoljára, majd megszüntették a szakosztályt. Az úszó szakosztály keretében működő öttusázók és háromtusázók 1990-ben szűntek meg. Rövid ideig sportoltak az egyesületben a triatlonosok, őket 2004-ben szüntették meg. Üde színfoltként említhetjük a szinkronúszókat, akik 2001-től tevékenykednek az egyesületben.

Mindezen nehézségek ellenére a többi szakosztály ebben az időszakban is számos országos bajnoki címet szállított a BVSC-nek, és sikeresek voltak  nemzetközi szinten is.

1991-ben az egyesület színét kék-fehérről a MÁV kék-sárga színére változtatták. 1997-ben 13 szakosztályban 1708 fő sportolt. 2009-ben az egyesületnek 11 szakosztálya volt.”

(Forrás: bvsc.hu)